Foto:VisitVesterhavet
Fødevarenetværket Vesterhavskøkkenet
Her finder du information om fødevarenetværket, for lokale restauranter og producenter i Vestjylland.
Formål med Fødevarenetværket VESTERHAVSKØKKENET (dvs. restauranter og producenter i DV som bakker op om Vesterhavskøkkenet, der hviler på 4 ben; Madhistorien i området, De producerede råvarer, De vilde råvarer, En ambition om bæredygtighed)
Netværket er skabt for at styrke kendskab og samarbejde mellem vores lokale restauranters og fødevareproducenter. I netværket dyrker vi det lokale og vi bevæger vi os gradvist i retning af et endnu mere lokalt forankret vestjysk køkken og fødevareproduktion, som bygger på naturen, den historiske madkultur og både de dyrkede og vilde råvarer som findes i Vestjylland og i Vesterhavet. Vi kalder både netværket og det lokale køkken for ”Vesterhavskøkkenet” – og det er vi stolte af.
På netværkets møder udforsker vi sammen de 4 ben som Vesterhavskøkkenet står på;
- Vi udforsker, smager og bruger de vilde råvarer i området (planter, dyr, fisk, skaldyr)
- Vi besøger lokale producenter og restauranter – og smager på sagerne
- Vi bygger videre på generationers arbejde med mad og fødevarer i området
- Af hensyn til de kommende generationer tager vi i stigende grad hensyn til naturen, klimaet, miljøet og dyrene, når vi vælger vores råvarer og fremstiller vores varer
Og derudover drøfter vi aktuelle udfordringer og finder løsninger. Ligesom vi får input ude fra resten af landet og fra fagfolk som har viden vi kan bruge.
Hvorfor er det lokale så vigtigt?
- Turister vil gerne opleve det lokale Vestjyske køkken når de rejser hertil, viser analyser.
- Vi vil gerne skille os positivt ud fra resten af Danmarks restauranter og fødevarer.
- Når måltider og fødevarer får et lokalt unikt præg (gennem brug af lokale råvarer og traditioner) kan de ikke direkte sammenlignes med andre måltider og fødevarer. Og det gør det lettere at undgå priskonkurrence. Fiskefilet med pomfritter kan man spise mange steder, men ”Frisk fiskefilet med vestjyske kartoffelbåde og dip med vilde lokale urter fx strandkarse” - kan man kun få i Vestjylland – og det gør retten til noget særligt på ferien, som man gerne vil betale for.
Medlemmer af netværket
Foto:VisitVesterhavet
Bliv en del af fødevarenetværket
Som restaurant/spisested eller producent af drikkevarer eller fødevarer i Varde Kommune eller Ringkøbing Skjern Kommune kan du blive medlem af fødevarenetværket Vesterhavskøkkenet.
Det kræver to ting:
- Du skal være medlem eller partner med Destination Vesterhavet – og det kan du blive for kr. 800,- om året. Læs mere om medlemskaber her.
- Du er interesseret i at arbejde med principperne i Vesterhavskøkkenet og at gøre den lokale fortælling stærkere i din egen produktion.
Som medlem af Vesterhavskøkkenet får du:
- Et fagligt fællesskab
- Faglige input til dit daglige virke
- Bliver en del af et koncept som markedsføres overfor turister i området
- Får mulighed for at bruge Vesterhavskøkkenets logo på din hjemmeside
- Markedsføring af din egen virksomhed via Destination Vesterhavets kommunikationskanaler (web, app, sociale medier, mm.) overfor de 1,5 mio. gæster som årligt besøger Destination Vesterhavet.
Hvis du vil være medlem, eller vil prøve at deltage i et netværksmøde inden du beslutter dig; så kontakt os. Vi kan også mødes og tage en indledende snak, inden du beslutter dig. Du er velkommen i Hvide Sande – eller vi kan mødes hos dig.
Vi ser frem til at høre fra dig.