WOW PARK Skjern
Fuld gas, fri leg og sjov sammen i den vildeste lege og forlystelsespark i skoven, WOW PARK.
Her på siden guider vi dig til en mere ansvarlig ferie ved Vesterhavet. Du får tips og tricks og en masse god inspiration - selv de små ting kan gøre en stor forskel.
Sæt fødderne på den vestjyske jord, og hvor end du træder, er naturen lige der. Vesterhavet, klitterne, Fjorden, heden og de bare marker - lader tankerne vandre og giver stof til eftertanke. Et afbræk fra en hverdag og et hjul, der efterhånden ruller hurtigere og hurtigere. Naturen er et naturligt batteri, vi bruger til at lade op. Et besøg på stranden kan give livslange minder.
En tur i skoven fylder lungerne med frisk luft, og kroppen bliver dejlig træt. Langs kysten, omkring Fjorden og indimellem midt og vest, findes der aktiviteter, seværdigheder og steder, der gør deres for at respektere og støtte områdets natur og miljø. Så du kan lade dine batteri op – og så andre mange år fremover kan lade deres op – naturligvis. Vi har sammensat 8 simple Vesterhavsbud, der fortæller, hvordan du kan være med til at passe godt på vores miljø og natur, når du besøger destinationen; Visit Vesterhavet.
Foto:Thomas Høyrup Christensen
Grønt og frodigt, lyst og levende. Her på vestkysten og ved Fjorden er naturen én af de største hovedattraktioner. Noget vi er meget stolte af. Faktisk kan vi (næsten) med garanti sige, at hvor end I befinder jer - så er der gode naturoplevelser lige udenfor jeres hoveddør. Netop her i det vestjyske er der et væld af naturoplevelser for både børn og voksne – hele året rundt.
En god måde at værne om naturen er nemlig at opdage det der er lige udenfor. Lad (el-)bilen stå og tag de gode vandrestøvler på. Smør madpakken og slå jer ned i engen, plantagen eller skoven. Sug de naturrige oplevelser ind og lad dem vokse på ny hver gang I besøger stederne.
Naturen er foranderlig, og der er så meget vi kan lære af den. Samtidig med at vi passer på den. Når du besøger os, kan du naturligvis oplade din el-bil – find en El-lade stander.
Et af de steder, hvor I kan opleve naturen på tæt hold og samtidig få en oplevelse som familie er hos WOW Park. Her kan I lege i trækronerne og svinge jer fra gren til gren – uden at naturen eller I kommer til skade.
Naturkraft er et unikt sted, hvor forbindelsen med naturen og mennesker finder sted gennem leg, læring og workshops. Her kan I lære om naturens kræfter og fænomener som ild, vand, land og vind. I får et indblik i naturens kompleksitet og skønhed, og lære om hvordan vi bedst passer på og værner om vores miljø.
Hos Enemærkets Hostahave kan I opleve intet mindre end 1700 forskellige hostaer. Steder ligger lige udenfor Ringkøbing, og her kan I nyde jeres medbragte kaffe og madpakker i en duft af skov og blomster. Ønsker I en guidet tur med en naturformidler, der kender de sydvestjyske vidder som sin egen bukselomme, så er Merete Vigen et favoritvalg. Merete har tryllebundet sit publikum i mere end 15 år, og kender alle de gode steder og skjulte fortællinger i og om området.
Nok er Danmark kendt for sit flade landskab, men for dem der ønsker at opleve uberørt natur og unikke økosystemer er landet – og især området ved Vesterhavet – noget ganske særligt. Her kan I vandre i enge, plantager og parker, der alle har det tilfælles at værne om biodiversiteten. De naturskønne områder har stier , observationstårne og guidede ture , der giver jer mulighed for at udforske naturen på en bæredygtig måde.
Tag afsted og opdag Bagges Dæmning, der indtil 2016 havde ligget hen i 150 år. Her kan I opdage det nordlige område af Ringkøbing Fjord via cykel- og gangstier og broer. For dem, der er ægte fugle interesseret, er det et must at besøge Tipperne, der er et uforstyrret yngle-, føde- og hvileområde for svømme- og vadefugle.
De tilsandede Ege, har navnet efter den skov af egetræer der står i Kærgård Plantage og som med tiden er blevet dækket til af flyversand. Her er der afmærkede stier, så I kan gå på opdagelse og finde gode gemmesteder. At beskytte og bevare naturområder i det sydvestjyske er en fælles opgave for os alle. Gennem bæredygtig adfærd, bevidsthed om vores påvirkning på naturen og aktiv deltagelse i bevarelsesarbejde kan vi sikre, at de smukke områder forbliver intakte for kommende generationer at nyde og lære af.
Efter vandreturene, turen på surfboardet, den friske luft og de mange sanselige, naturlige indtryk, er det godt med en blød seng, et lokalt måltid mad og et varmt (kort) bad. Langs vestkysten og omkring Ringkøbing Fjord finder I mange hoteller, feriecentre og campingpladser, der har implementeret bæredygtige praksisser såsom genbrug og lokale fødevareprodukter.
Hos DriveThru i Hvide Sande er en 200 år gammel Klitsgård nu omdannet til Bed & Breakfast. Her kan I overnatte i den charmerende stråtækt gård, hvor der udenfor er tøndesauna, bålplads, og indenfor finder I sovepladser til 20 gæster, en hyggelig pejsestue og yogarum. Længere sydpå ved Henne Strand Camping bor I side om side med klitterne og få meter fra vandet. Faktisk kan I sikkert høre bølgeskulp om aftenen og et besøg på den hvide sandstrand er et must – også om vinteren.
Bo tæt på naturen og se klitterne, naturen og årstidernes skifte på tæt hold. Hør vandet og en susende vestenvind hvor end I befinder jer. Ved Fjorden er der mere læ, men her er naturen lige så smuk. Et feriehus er et oplagt valg som familie, og der er et væld af smukke, naturskønne steder at vælge imellem. Overnat i et feriehus; Feriepartner og Esmark sørger for gode rammer, en hyggelig og god base til jeres ferie. Har I jeres firbenede ven med, er der et utal af overnatningssteder med hund, hvor vand- og madskålen allerede er sat frem.
Hvis feriehuset eller hytten bliver for trang og I har brug for åbne vidder og en blå loftshimmel, så findes der mange steder ved kysten og omkring Fjorden, hvor I kan overnatte i shelters. Pak soveposen, kogegrejet og fald i søvn til fuglesang og den gnistrende lyd fra bålet. Ofte er det ikke muligt at booke pladserne, men der findes et væld af fine lokationer, så I er (næsten) sikret at finde et spot - helt for jer selv. Husk altid at tage hensyn til andre og rydde op efter jer selv, og hvis I har hunden med, skal den være i snor.
Flere restauranter og spisesteder langs Vesterhavet og ved Fjorden fokuserer på at servere lokale og bæredygtige fødevarer. Her har I mulighed for at smage på regionale specialiteter og samtidig støtte lokale landmænd og producenter, der følger bæredygtige metoder.
Flere kystbyer langs Vesterhavet har initiativer, der fremmer bæredygtighed, herunder lokal produktion og salg af økologiske fødevarer, bæredygtige butikker og arrangementer, der fokuserer på miljøbevidsthed og beskyttelse af havmiljøet.
Én af dem er Fjordgaarden, der ligger midt i den vilde vestjyske natur, og som giver ro og velvære. Her kan I overnatte, slappe af i wellness, spise danske råvarer og frisk fisk fra Hvide Sande på deres hyggelige restaurant. Hos Hr. Skov i Blåvand kan I besøge caféen og den hyggelige gourmetbutik, der er fuld af lækre specialiteter.
Hvis aftensmaden skal være økologisk, så slå et smut forbi Økoladen. I 2019 blev stedet kåret til ‘Danmarks bedste gårdbutik’, og det forstår vi godt. Her finder I lokale råvarer fra lokale vestjyske landmænd. Blandt andet melprodukter af Aurion og Nybogaard og is fra Skarø. På samme tur kan I svinge forbi Gaardbageren, der er en lille familieejet virksomhed og som har fokus på mindre madspild, danske råvarer og trivsel for deres medarbejdere med færre weekend- og nattevagter. Alt i alt – et bageri med hjertet på det rette sted.
Fra syd mod nord om Ringkøbing finder I Nymindegab, som er et skønt sted med åbne vidder. Her har Henriette og René samlet en masse lokale producenter hos Local Food. Alt fra øl-bryggerier, ostemagere og slagtere til små destillerier og risterier. Hvis det er lokalt og det smager himmelsk – kan I med sikkerhed finde det her.
Ved Nørre Nebel ligger Toftegaard Økologi - et familiedrevet økologisk landbrug med en hyggelig gårdbutik. Her er et stærkt fokus på dyrevelfærd og et naturligt dyreliv. Tag børnene med – for I kan komme helt tæt på dyrene og se hvordan de lever og har det. Et andet sted, hvor familien er primus motor er hos Enghavegård Osteri. De ved hvor osten skal skæres og ikke mindst hvordan de fleste oste laves af danske råvarer.
Flere steder ved Vesterhavet finder I gode genbrugsbutikker. Blandt andet Blå Kors, som I finder i Varde, Spjald, Esbjerg, Søndervig, og Nørre Nebel. Hos Danmission i Ringkøbing og Feddet lopper og genbrug ved Søndervig finder I uden tvivl også mange fine genbrugsting.
SæbeRiget er et besøg værd og en souvenir, der både dufter og føles godt - på flere måder. Her laver de nemlig økologisk sæbe i fast form, kropsolier, bodyscrub af håndplukket blomster og urter fra den vestjyske natur. I kan tilmed selv prøve at lave jeres egen sæbe - og tage et sanseligt minde med hjem.
Hvis du er på jagt efter en mere aktiv og grøn oplevelse, så tag med OM-HU på strandrensning. Det er en praktisk og umiddelbart givende måde at bidrage til miljøet på. Du hjælper med at holde strandene rene, så vi i fællesskab kan sikre både dyrelivet og holde området attraktivt for fremtidige besøgende. Det er også en ideel måde at blive klogere på, hvordan de lokale passer på naturen.
Giv naturen en hjælpende hånd