Genforeningsstenen i Skjern
I den sydvestlige kant af legepladsen i anlægget ved Kirkeskolen/Fredensgade i Skjern finder du genforeningsstenen. Genforeningsstenen blev rejst den 9. juli 1921 af Skjernkredsens folketingsmand, og er til minde om det gamle hertugdømme Sønderjylland, som blev forenet med Danmark efter en folkeafstemning.
Afsløring af genforeningsstenen i Skjern fandt sted den 9. juli 1921 af Skjernkredsens folketingsmand tidl. indenrigsminister Sigurd Berg. Førstelærer Edsen Johansen forfattede teksten samt tegningen til stenhuggeren. Selve stenen blev skænket af gårdejer Anders Johansen fra Faster sogn, hvor den i grusgraven lå.
Oprindeligt blev stenen skænket midt i byen, hvor pladsen blev indhegnet med tilhuggede granitsten, forbundet med jernstænger og beplantet med blomster og sirbuske. Omkring 1950 blev den flyttet til sin nuværende placering ved legepladsen i Anlægget med indgang, hvor St. Nørgårdsvej munder ud i Fredensgade i 6900 Skjern.
Stenen er i lyserød granit, og måler 1,1 m. i tykkelsen, 1,4 m. i bredden og 2,05 m. i højden. I stenen er der indskrevet: ”Sønderjylland 1864-1920 De: faldne: Frænder skal: Danmark: hædre. De: Løfted: Arven fra: faldne: Fædre Vor: tabte: Odel er: atter: vundet. Jeg: rækker: Kransen af: Danmark: bundet”.