Dabs - Hvide Sandes hemmelige forårsspecialitet
Er du i Hvide Sande i maj, så snyd ikke dig selv for at smage de tørrede dabs, der er en elsket specialitet på disse kanter.
Måske har du set dem hænge side om side på tørresnore rundt om i byen. Måske har du bemærket duften eller ligefrem dristet dig til at smage dem? Om foråret holdes den gamle tradition med at tørre fisk udenfor i hævd i Hvide Sande. Og du skal selvfølgelig også smage den salte delikatesse. Du kan købe dabs i fiskeforretninger, men også smage dem, når der i foråret er Dabsens Dag.
Hvad er tørrede dabs?
Tørrede dabs er fladfisk, oftest isinger, som lægges i saltlage og derefter hænges på tørresnore udenfor i den salte vestenvind. Den salte vind ved Vesterhavet gør det netop muligt at konservere fisk på denne måde. Længere inde i landet bliver fiskene for ferske. De tørrede isinger nydes enten kolde, stegte, ristede eller kogte - med purløgssovs.
Foto:VisitVesterhavet
En vestjysk forårsklassiker
Tidligere udgjorde de tørrede dabs et livsnødvendigt forråd, når hårde tider ramte Vestkysten. Om vinteren, hvor havet ofte var i oprør og fiskerne måtte blive på land, bestod en stor del af måltiderne i de små, beskedne hjem nemlig af proteinrige tørrede fisk. Ofte serveret kogt, andre gange direkte fra tørresnoren. Indbyggere i Hvide Sande kan også berette om, hvordan de som børn gumlede på dabs, som var det slik.
Hang til tørre i skibenes sejl
Som et supplement til den ofte tarvelige skibsproviant, var de tørrede dabs tidligere et festligt indslag til søs. De tørrede isinger blev hængt til tørre i sejlene, og få dage efter kunne de spises. I dag er det ikke alle, der omfavner ideen om at sætte tænderne i tørrede fisk. Men er du i Hvide Sande i foråret, så snyd ikke dig selv for at prøve den velsmagende egnsspecialitet – de skulle eftersigende gå umanerligt godt sammen med en kølig øl.
KOM MED TIL DABS DAG
Torsdag 9. maj fejrer vi dabsen i Hvide Sande